منتور خوب کسی است که سوالات چالشی می پرسد

۲۱ شهریور ۱۳۹۷  ·   زمان مطالعه 3 دقیقه


همانطور که گفته شد که منتور با مربی متفاوت است. تعریف مناسبی که از کلمه منتور می توان ارائه کرد، فردی است با تجربه که سال ها در یک حوزه ی مشخص فعالیت عملی داشته است، شکست ها و موفقیت ها تجربه کرده است. اغلب سن بالاتری داشته و چندین پیراهن بیشتر پاره کرده اند. چنین افرادی، در حوزه های کاری خود سرشناس و بسیار با ارزش هستند.

این افراد معمولا روابط تجاری بسیار خوبی دارند و مورد قبول فعالان آن حوزه هستند. آنان با یک جمله، یک اشاره یا یک تماس تلفنی، می توانند طرز فکر و مسیر کاری یک کارآفرین تازه کار را دگرگون می نماید و به حرکت او به سمت موفقیت شتاب دهند. در ادبیات، از چنین شخصیتی هایی در مسیر طریقت و عرفان، با عنوان های مانند پیرِ راه، مرشد، رهنمون و … یاد می شود.

وظیفه منتور پرسیدن سوالات عالی است

روانشناسان معتقد هستند که مشاوره روانشناختی مستقیم و نصیحت گونه خیلی تاثیری ندارد چرا که افراد حرف ها را از یک گوش می شنوند و از گوش دیگر خارج می کنند.

در یک جلسه روانشناسی، روانپزشک از مراجعه کننده سوال می کند و او را به فکر کردن برای پاسخ به سوالات وادار می کنند. البته روانشناسان پاسخ سوالات را می دانند و به بیماران نمی گویند. آن ها با پرسیدن آن سوالات از بیمار، تلاش می کنند تا او را به مسیری هدایت کنند که خود او به نتیجه گیری مورد نظر برسد. در این حالت، بیمار این نتیجه ای که خودش کشف کرده است را هرگز فراموش نخواهد کرد و بعد ار آن می تواند قدم هایش را به درستی بردارد.

چه در منتورینگ و مربیگری و چه در مدیریت، روش هدایت کارآفرینان و کارکنان باید بسیار شبیه به این روش درمانی باشد. با پرسیدن سوالات درست و به جا، باید طرف مقابل را به فکر فرو برد. دیدگاه های فعلی او را به چالش کشید و مسیرهایی که روبروی خودش می بیند را بر هم زد تا بلندتر و دور بیاندیشد.

با استفاده از این روش، می توان از استعدادها به بهترین نحو استفاده کرد. همچنین با این روش می توان بی تجربه ترین افراد را به ارزشمندترین عضو تیم تبدیل کرد.

این رویکرد می تواند کاری کند که افرادی که تجربه کافی ندارند کارهایی انجام بدهند که افراد ماهر و با دستمزدهای بالا دارند انجام می دهند.

پرسیدن سوالات بهتر یک مهارت است

پرسیدن یک سوال خوب و مناسب که گره های ذهنی مخاطب را باز کند یک مهارت مهم است که در اثر تجربه و تمرین می تواند به دست بیاید. چه در کسب و کار و چه در زندگی شخصی، پرسیدن سوالات زیر فضای ذهنی مخاطب را باز می کند و او را برای گفتگوی آموزنده مهیا می کند:

  1. موفقیت از نظر و برای تو یعنی چه؟
  2. پنج سال دیگر خودت را کجا و چگونه می بینی؟
  3. مشکلاتی که در سر مسیرت برای رسیدن به آن نقطه وجود دارد چیست؟
  4. چه راه حل هایی به ذهنت رسیده یا تا حالا امتحان کرده ای؟
  5. چه چیزهایی را می توانی کنترل کنی؟ چه چیزهایی را نمی توانی؟
  6. چه منابعی برای یادگیری داری؟ چه کتاب هایی می خوانی؟ چه موسیقی گوش می دهی؟
  7. چرا (این کار) را انجام می دهی؟ یا می خواهی انجام دهی؟

 

 

شما هم نظرتان را بیان کنید:

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. موارد الزامی با * نشانگذاری شده اند.

*

*