در هر فرآیند نوآورانه، شرایط عدم اطمینان مسئله پر چالشی است. در بیشتر کارهایی که انجام می دهید عدم قطعیت وجود دارد.
فرضیات و نقاط کور زیادی از ابتدای مسیر وجود دارد. هر یک از این فرضیات یا نقاط کور می تواند پتانسیل از بین بردن استارتاپ یا کسب و کار شما را داشته باشد. به عنوان مثال قوانین و الزامات اعمال شدهی جدیدی که شما از آن بی خبر هستید، یا فرضیات شما در مورد یک بخش خاص مشتری که کاملاً اشتباه بوده است.
بالطبع شناسایی فرضیات و بررسی نقاط کور یک اقدام مهم است. اما یک قدم به همان اندازه مهم، درک این مسئله است که شما چقدر در مورد آنها می دانید و شدت تاثیر آن ها بر کسب و کار شما چه مقدار است.
دانلود فایل PDF بوم ماتریس عدم قطعیت
برای دانلود، نام و ایمیل خود را وارد کنید. ما فورا بوم را به ایمیل شما می فرستیم:
ترتیب پر کردن بوم ماتریس عدم قطعیت:
(۱) تاثیر منفی: مواردی که تاثیر منفی روی کسب و کار شما دارند. (محور تاثیرات)
(۲) تاثیر مثبت: مواردی که تاثیر مثبت روی کسب و کار شما دارند. (محور تاثیرات)
(۳) قطعی: مواردی که در به نظر شما قطعی هستند و در مورد آنها مطمئن هستید. (محور قطعیت)
(۴) غیرقطعی: مواردی که در به نظر شما غیر قطعی هستند در مورد آنها نامطمئن هستید. (محور قطعیت)
(۵) کمتر مهم: مواردی که تأثیر چندان مثبت یا منفی ندارند و درباره آنها مطمئن و یا نامطمئن نیستید.
راهنمای گام به گام:
۱. جمعآوری فرضیات:
اولین قدم جمع آوری مواردی است که میخواهید آنها را ترسیم کنید. یک راه عالی برای استفاده از این بوم، یافتن فرضیات پرریسک در ترکیب با بوم فرضیات پرریسک است. یکی دیگر از روشهای پیشنهادی برای استفاده از این بوم، پیدا کردن روند و تاثیرات بیرونی (به عنوان مثال رقبا) برای ردیابی، در ترکیب با بوم روندها است.
لیستی از پیش فرض ها یا روندها (حداقل ۱۰ تا ۲۰ مورد مثبت و یا منفی) را با همتیمیهای خود بیابید و مطمئن شوید که هر کدام را به وضوح روی برچسب مخصوص به بخش خود یادداشت کرده اید.
نکته: اگر به دنبال روند هستید، ابتدا باید نتایجی را که می تواند روی کسب و کار شما تاثیر بگذارد، باز کنید. به عنوان مثال، روند «یادگیری ماشین» بسیار گسترده است لذا برای اینکه بتوان تأثیر آن را به صورت مؤثر نشان داد، لازم است کمی درباره نتایج مختلفی که می تواند نتیجه این روند باشد ، فکر کنید. به عنوان مثال در دسترس بودن الگوریتم ها، چگونگی تأثیر آن بر رقابت، نیاز به داده ها برای استفاده موثر از آموزش ماشین و غیره. هر روند ممکن است به ۳ الی ۵ نتیجه مثبت و یا منفی از این منجر شود.
۲. ترسیم اثرات:
ابتدا برای هرکدام از مواردی که نوشتید آنها را فقط در محور «تاثیرات» قرار دهید. معمولاً سنجش تاثیر آسانتر است. از اعضای تیم بخواهید موارد انتخابی را روی خط مرکزی افقی جایی که فکر می کنند باید برود قرار دهند. اگر برچسب خاصی هم اثرات مثبت هم منفی دارد، آن را دونیم کنید و در هر دو طرف قرار دهید.
نکته: از شخصی که برچسب را درج می کند بخواهید توضیح دهد که چیست و چرا آن را در آنجا قرار می دهد.
۳. ترسیم قطعیت:
در مرحله بعدی، از تیم بخواهید برچسب ها را در محور عمودی تغییر دهید. اعضای تیم می توانند برچسب ها را به سمت بالا و پایین حرکت دهند و نشان دهند که چقدر درباره آن ها مطمئن هستند. اگر در مورد جایگاه عمودی توافق ندارید، پایین ترین را انتخاب کنید ، چرا که عدم توافق شما بیانگر آن عدم اطمینان است.
۴. یافتن اثرات با شدت بالا
در اصل ۵ گروه بزرگ وجود دارد که هر برچسب پس از پایان کار می تواند درج گردد. به چک لیست زیر مراجعه کنید و پس از آن را پیدا کنید که می توانید امروز کار خود را شروع کنید (تا به امروز چند نفر از آنها نمی دانید؟) و آنهایی که شما واقعاً باید در جهت دستیابی به اطمینان بیشتر کار کنید.
شروع به طراحی آزمایش کنید (آزمایش (رجوع کنید به بوم خطر فرض ، بوم آزمایشی و کتاب آشپزی آزمایش)) برای کاهش عدم قطعیت.
چک لیست:
- بالا سمت چپ: تاثیر منفی، اطمینان بالا. اینها مشکلاتی هستند که امروز بایستی برای حل آنها اقدام کنید.
- بالا سمت راست: تأثیر مثبت، اطمینان بالا. فرصت هایی که امروز بایستی روی آنها کار کنید.
- پایین سمت چپ: تاثیر منفی، اطمینان پایین. اینها چیزهایی هستند که باید نگران آنها باشید. شما باید آزمایش هایی را انجام دهید که عدم اطمینان را کاهش می دهد.
- پایین سمت راست: تأثیر مثبت ، اطمینان پایین. اینها مواردی هستند که ممکن است به شما کمک کنند اما شما اطلاعات کافی در مورد آنها ندارید. شما باید آزمایش هایی را انجام دهید که عدم اطمینان را کاهش می دهد.
- مرکز: مواردی که در میانه این ارزیابی هستند و احتمالاً چندان جالب نیستند.
۵. مرحله نهایی:
حال در راستای کاهش عدم اطمینان برای موارد دارای تاثیر بالا و عدم قطعیت بالا، شروع به طراحی آزمایشات کنید.