داشتن استارتاپ استرس ذهنی زیادی به بنیانگذاران آن وارد می کنند. به خصوص در اوایل شروع به کار استارتاپ، حقوق و دستمزد شما به عنوان بنیانگذار باید دقیقا مورد بررسی قرار گیرد تا مشخص شود که آیا این حقوق برای شخص شما مناسب است و در راستای اهداف کسب و کار جدید شما می باشد یا خیر.
حقوق موسس می تواند بر روی کارکنان و دیگر سرمایه گذاران نیز تاثیر بگذارد، بنابراین در تعیین آن باید دقت کرد. در این نوشته، دلایل اهمیت تعیین میزان حقوق بنیانگذار بررسی می شود و توصیه هایی برای تصمیم گیری در مورد اینکه شما چه میزان باید، به عنوان یک بنیانگذار استارتاپ حقوق برداشت کنید، ارائه می شود.
ایجاد شرایط مناسب
به عنوان بنیانگذار استارتاپ، پول یکی از بزرگترین منابع شما است. اگر شما حقوق و دستمزد خود را بالا تعیین کنید، در واقع به وضوح میخواهید پول را با سرعت بیشتری مصرف کنید، اما استارتاپها مستلزم درک این موضوع هستند که نرخ مصرف بالای پول، مایه غرور و افتخار نیست.
شما برای تخصیص منابع یک شرکت جدید مقدماتی لازم دارید، باید محیطی ایجاد کنید که در آن، اعضای تیم بتوانند ایدههایی را مطرح نمایند که کار آن ها را بهبود بخشد و یا سبب پیشرفت کسب و کار جدیدتان شود، جذب سرمایه به خودی خود، معیار پیشرفت استارتاپ ها نیست، اما به هر حال باید اهمیت زیادی برای آن قائل شد. برخی بنیانگذاران برای نشان دادن تعهدشان به استارتاپ، حقوق کمتری نسبت به اعضای تیم برای خودشان در نظر می گیرند.
بنیانگذار باید در کسب و کار خود و میان اعضای تیم فرهنگی را ایجاد کنند که در آن، انصاف اهمیت داشته باشد. به عنوان موسس، اگر در پرداخت حقوق و دستمزد خودتان احتیاط کنید و از بریز و بپاش بپرهیزید، سرمایه گذاران برای حمایت از کسب و کار شما تمایل بیشتری نشان میدهند.
تعیین معیارهای مناسب
احتمالا سخت ترین قسمت موضوع حقوق و دستمزد، شناسایی معیارهایی است که کمک می کنند میزان دریافتی خودتان را تعیین کنید. این معیارها برای هر استارتاپ متفاوت است و هر بنیانگذار در یک وضعیت منحصر به فرد قرار دارد.
اگر شما یک جوان ۲۱ ساله دانشجو که در خانه ای دانشجویی با دوستانش زندگی می کند، هستید، هزینه های شما بسیار کمتر از وقتی است که بنیانگذار شرکتی نوپا که در دهه ۴۰ سالگی خودش، همسر و فرزندانی دارد، باشید و شما باید خرج یک خانواده را بدهید.
معیار های اصلی که باید در نظر گرفته شوند عبارتند از مبلغ اجاره، هزینه خورد و خوراک، بیمه، و سایر هزینه های ضروری. علاوه بر این ها باید به دو سوال دیگر در این رابطه پاسخ بدهید:
۱. برای داشتن یک زندگی خارج از کار، چه مقدار پول نیاز دارید؟
استارتاپ ها اغلب بر اساس ایده های ناشی از علاقمندی های شخصی بنیانگذارانش ایجاد شده اند، بنابراین برای بنیانگذاران آسان است ساعت های بیشتری در روز کار کنند و حتی تعطیلات آخر هفته را نیز درگیر کار باشند. اما این مهم است که هویت خود را در خارج از استارتاپتان حفظ نمایید و زمانی را با خانواده و دوستان صرف کنید. پس باید اطمینان حاصل کنید که حقوق و دستمزدتان، به شما توانایی انجام این کار را می دهد.
۲. انتظار دارید که چه مدت با آن حقوق و دستمزد، دوام بیاورید؟
زمانی که مسائل مالی شخصی شما مطرح می شود، یک حساب از پس اندازها و بودجه فعلیتان داشته باشید. اگر شما می توانید از عهده پرداخت به خودتان برای سال اول بربیایید، در صورت دوام آوردن پس اندازهای شخصی و یا با تسویه کردن سرمایه گذاری های دیگر، می توانید به جذب سرمایه برای کمک به کسب و کارتان فکر کنید.
صرفه جو باشید، اما هوشمند باشید. نباید به خودتان آنقدر کم پرداخت کنید که نتوانید بر روی کار تمرکز کنید.
۳. حفظ تعادل میان سهام و حقوق
به عنوان بنیانگذار یک شرکت نوپا، پاداش بزرگتر و مهمتر شما وقتی کسب و کارتان موفق می شود بدست می آید. شما صاحب بخشی از سهام شرکت هستید و موفقیت شما از نظر مالی مشروط به موفقیت کسب و کار است.
دادن سهام شرکت به دیگران، کمک می کند تا آن ها نیز در رویای موفقیت شما و کسب و کارتان شریک شوند. این موضوع را برای اعضای جدید به تیمتان اضافه می کنید خم در نظر بگیرید.
یک نکته مهم، ساختار سهام شرکت و استراتژی بنیانگذار برای تیم است. برای مثال، اگر شما کسی هستید که در نظر دارد تماما سهام خود را حفظ کند و به اعضای جدید تیم سهمی ندهد باید در نظر داشته باشید که احتمالا حقوق بیشتری را به آن عضو جدید تیم باید بدهید تا مطمئن شوید اعضای کلیدی تیمتان در کنارتان خواهند ماند و متعهد به کسب و کاری هستند که شما می خواهید با کمک آنها بسازید.
در زمان استخدام افراد جدید باید این موضوع را با آن ها مطرح کنید. خیلی از افرادی که در استارتاپ ها دنبال کار می گردند می دانند که می توانند در شرکت های بزرگتر حقوق و دستمزد بیشتری بگیرند. اما آن ها سراغ استارتاپ ها می روند چون داشتن سهم در یک استارتاپ که در آینده موفق و پیشرو خواهد شد برایشان جذاب است. در این صورت شما باید به عنوان بنیانگذار استارتاپ، رویایتان را به آنان بفروشید و نشان دهید که داشتن سهم در شرکت شما چیز ارزشمندی است.
بازنگری در حقوق و دستمزد
وقتی که حقوق اولیه را بزای خودتان تعیین کردید، همزمان که شرکت رشد می کند شما باید نسبت به بازنگری و ارزیابی مجدد پرداختی تان باز باشید. مثلا وقتی به یک نقطه مهم از عمر کسب و کارتان می رسید یا سرمایه جدید جذب می کنید و یا تیم را تا یک اندازه مشخص رشد می دهید، بهتر است دوباره نگاهی به امور مالی کسب و کارتان بیاندازید.
بنیانگذاران در واقع می توانند برای مدت زمان طولانی، بیش از حد صرفه جو باشند، بنابراین مرور حقوق ها و همچنین احتساب شرایط پیش بینی نشده ای که می تواند بر روی کسب و کار تاثیر بگذارد، ایده خوبی است.
برای نمونه مواردی وجود داشته است که یکی از بنیانگذاران، دچار مشکلات مالی شده است. در نتیجه مدیر عامل شرکت به تصمیم گرفته است که حقوق تمام اعضای تیم را ۱۰٪ افزایش دهد. به همین دلیل، استرس و درگیری ذهنی بنیانگذار برطرف شده و توانسته با تمرکز بهتری به کسب و کار برسد و موثرتر عمل کند.
برخی از افراد، مدافع یک رویکرد مینیمال دز حقوق و دستمزد تیم اصلی استارتاپ ها در مراحل اولیه هستند. و فقط زمانی که استارتاپ، اولین مرحله سرمایه گذاری (Series A) را دریافت کرد، در مورد افزایش حقوق و دریافت پاداش صحبت شود. این افراد این را نشان دهنده عظم جدی استارتاپ برای رشد سریع می دانند. به این منظور می توان پرداخت پاداش را به رسیدن به اهداف مشخص و با سنجه های دقیق مربوط کرد. سنجه هایی مانند میزان فروش، میزان رضایت مشتریان، و غیره.
بنیانگذاران استارتاپ، باید به طور مداوم به به اوضاع شرکت نگاه کنند، و پول مورد نیاز برای حقوق و دستمزد را ارزیابی کنند. و همیشه به دنبال تعیین راهی باشند که در دراز مدت، بهترین انتخاب باشد. که گاهی این راه، ممکن است کاهش هزینه ها و حقوق و دستمزد باشد.