در ادامه نوشته های مربوط به نسل Z، و با توجه به موضوعات و نکاتی که در آنها اشاره کرده بودم، ویژگی هایی در نسل Z وجود دارد که آن ها را به کاندیداهای مناسبی برای کارآفرین شدن تبدیل کرده است.
در این نوشته این ویژگی ها و ارتباط آنها را با کارآفرینی و راه اندازی کسب و کار و استارتاپ بررسی می کنم. البته باید این را هم بگویم که هر کسی که چنین ویژگی داشته باشد لزوماً کارآفرین خوبی نخواهد شد و اصرار و اجباری هم نیست که حتما همه استارتاپ بزنند تا موفق شوند.
اما با توجه به موضوعات مطرح شده، میتوان به ۵ ویژگی نسل Z اشاره کرد که احتمالا آنها را به کارآفرینان بهتری تبدیل میکند.
۱. دیجیتالزاده بودن
اعضای این نسل درک بسیار عمیقتری از رسانه های اجتماعی، اینترنت و فناوری دارند که ویژگیهای بسیار مفیدی برای کارآفرینی در آینده خواهد بود. اولین اسباب بازیهایشان گوشیهای هوشمند یا تبلت بوده است. ابر روندهای جدیدی که جهان را دارد تغییر میدهد مانند ظهور رمز ارزها و متاورس و همه متکی به درک فناوری است.
۲. اخلاقگرایی
نسل Z به شدت کنشگر و درگیر بحثهای سیاسی است و از تأثیر مصرفگرایی خود آگاه است. این آگاهی نسل Z را به سمت اخلاقی شدن سوق داده است که یکی از ویژگی های مفید برای آنان به عنوان کارآفرینان در آینده خواهد بود. در بین اعضای نسل Z عبارتهایی مانند Business is Business معنی ندارد و آنها این طرز فکر را که کسب و کار و تجارت ذاتاً از اخلاق تهی است را دوست ندارند.
۳. داشتن ذهنیت جهانی
نسل Z از طریق فضای مجازی تجربه بسیار بیشتری در تعامل با فرهنگهای دیگر دارد. در یک اقتصاد جهانی، این تجربه یادگیری از فرهنگهای مختلف و در کنار آنان، دارایی بزرگی خواهد بود، زیرا کارآفرینان باید جهانی فکر کنند.
۴. توانایی در ایجاد ارتباطات بالا
ارتباطات در کسب و کار بسیار مهم است. خواه این ارتباط با مشتریان باشد، ارتباط با کارکنان، یا ارتباط با شرکای تجاری، توانایی برقراری ارتباط موثر با دیگران یکی از اجزای حیاتی موفقیت کسب و کار است. به نظر می رسد نسل زد نسلی است که توانایی های ارتباطی قوی دارد.
۵. جسارت و نترسیدن از شکست
یکی از مؤلفههای مهم کارآفرین شدن، نترسیدن از برداشتن گام اول است. همانطور که اشاره شد تحقیقات نشان داده که ۶۰ درصد از نسل زد می خواهند شرکت خود را راه اندازی کنند.
بخشی از این موضوع به دنیایی مربوط می شود که نسل Z در آن بزرگ شده است. روزهایی که افراد برای چندین دهه به یک شغل پایبند می بودهاند گذشته است. آنها به دنبال شغل های متنوع و مختلف هستند، فردگرایی بیشتر شده است، و اینترنت راه اندازی یک استارتآپ را بیش از هر زمان دیگری راحتتر کرده است.
۶. محافظه کاری در هزینه کردن
یکی دیگر از ویژگی های جالب نسل Z این است که نسبت به پول و هزینه کردن حساس هستند و حساب جیبشان را دارند. توانایی مدیریت هزینه ها و درآمدها در کسب و کار به طور کلی و به ویژه در استارتآپها خیلی حیاتی است.
در پایان لازم است توجه شما را به این یک موضوع مهم جلب کنم:
بت وجود چنین ویژگیهای خوب و مناسبی، به همراه نوعی عطش و علاقه زیاد برای روی پای خود ایستادن و استقلال مالی در نسل Z، متاسفانه تعداد زیادی این نوجوانان و جوانان پرانرژی به جای اینکه به سمت راه اندازی کسب و کار خودشان پیش بروند، جذب وعده ها و تبلیغات جذاب شبکه های هرمی و نتورک مارکتینگ می شوند.
اگرچه ممکن است خیلی چیزها یاد بگیرند اما بسیاری که انرژی و توان زیادی را مصرف می کنند ولی به آن وعدههای مالی نمی رسند، چیزی جز خستگی و سرخورده نمی ماند.
البته مشکل اصلی این است که آگاهی بسیاری از نسل Z ها نسبت به راه و روش راه اندازی کسب و کار و استارتاپ زدن پایین است. منابع آموزشی مناسب و کافی در این زمینه به ضورت گسترده در دسترسشان نبوده و نیست، و والدینشان هم آنها را در این مسیر همراهی نمیکنند.