آیا شما شخصیت مناسب برای اینکه کارآفرین موفقی بشوید را دارید؟

۱۳ اردیبهشت ۱۳۹۵  ·   زمان مطالعه 5 دقیقه


 

 

 

کنار هم گرد آمدن، یک آغاز است. کنار هم ماندن، پیشرفت است. با هم کار کردن، موفقیت است. – هنری فورد

 همیشه گفته شده و تجربه کرده ایم که یکی از مهمترین ویژگی های یک کسب و کار نوپای موفق و رو به رشد، تیم آن است. کسی که به دنبال تشکیل یک تیم مناسب برای راه اندازی یک کسب و کار باشد، بهتر است تلاش کند افرادی را گرد هم بیاورد که مکمل توانمندی های هم باشند. در واقع، صرفا داشتن علاقه برای کار کردن در یک تیم استارتاپی کافی نیست و باید مهارت های لازم در اعضای تیم وجود داشته باشد. با این حال، داشتن مهارت های مکمل به همان اندازه در موفقیت یک استارتاپ مهم است که دارا بودن شخصیت و توانای کار در کنار دیگران در یک تیم.

هر کسی، نقاط قوت و ضعف خاص خود را دارد. یکی برونگراست، دیگری درونگرا. یکی به انجام کارهای کنترل شده و قابل پیش بینی علاقه دارد، دیگری از کار تکراری بیزار است. یکی دوست دارد بیشتر با ایمیل و پیام متنی با مشتریان در ارتباط باشد، دیگری با آنان دیدار حضوری می کند.

افزون بر این ها، میان قصد انجام کاری را داشتن تا انجام دادن آن و نان خوردن از آن تفاوت زیادی وجود دارد. کارآفرین و صاحب کسب و کار موفق شدن، افزون بر صرف پول خودتان، به صرف یک عالم زمان و تلاش نیاز دارد.

اگرچه خیلی ها دوست دارند به اصلاح رئیس خود باشند و زندگی شان را خودشان بسازند اما واقعیت این است که خیلی ها برای تبدیل شدن به یک کارآفرین موفق ساخته نشده اند. یعنی شخصیت و طرز فکر آنان برای این کار پرورش پیدا نکرده است. البته این به آن معنا نیست که هرگز نمی توانند در مسیر موفقیت حرکت کنند چه بسا افراد بسیاری که با تلاش و کوشش، و تغییر طرز فکرشان، به کارآفرینان موفق و صاحبان کسب و کارهای بسیار با ارزش تبدیل شده اند.

در پژوهش های گوناگونی که درباره کارآفرینان موفق انجام شده است، معمولا ویژگی های شخصیتی مشترکی در حوزه هایی مانند پیشینه خانوادگی، تجارب دوران کودکی، ارزش و ها و باورهای درونی، و غیره در این افراد نمایان شده است.

سال هاست که روانشناسان برای درک بهتر این ویژگی های شخصیتی و امکان برقراری ارتباط میان آن ها با توانایی های افراد در حوزه های مختلف، دست به طراحی آزمون های روانشناختی زده اند.

برای نمونه یکی از مشهورترین این آزمون ها، که بیش از چندین دهه است که در کسب و کارهای مختلف به عنوان استاندارد تحلیل شخصیتی در نظر گرفته می شود، آزمون Myers Briggs یا MBTI است. این آزمون که توسط یک مادر و دختر (کاترین کوک بریگز، و ایزابل بریگز مایرز) بر اساس پژوهش های کارل گوستاو یونگ طراحی شد و هدف از آن در ابتدا در طی جنگ جهانی دوم یافتن شغل مناسب برای زنانی که در صنعت نظامی کار می‌کردند بود. این آزمون پس از گسترش های بیشتر در سال ۱۹۶۲ با عنوان آزمون شخصیت مایرز-بریگز منتشر شد که در ایران هم خیلی طرفدار پیدا کرده است. اگرچه مورد تایید همه نیست و ایراداتی به آن وارد است و بسیاری درباره ی توانایی این آزمون در کمک کردن به شما برای یافتن مسیر شغلی ای که در آن موفق خواهید شد، تردید دارند.

گاهی از این آزمون برای تعیین اینکه شخصی، مهارت های روانشناختی و ویژگی های شخصیتی لازم برای کارآفرین موفق شدن را دارد یا نه، استفاده می شود. این آزمون مبنا را بر این می گذارد که همه ی آدم ها را می توان در ۱۶ نوع یا تیپ شخصیتی گروه بندی کرد. دارای ۴ چهار بعد (ترجیح) شخصیتی متفاوت است و فرضش بر آن است که هر فرد به یک بعد از آن ها نزدیک تر است:

– انرژی: درون گرا (I) – برون گرا (E): این بعد بر مبنای چگونگی برخورد و تعامل ما با دنیا و اینکه انرژی مان را متوجه کجا می کنیم و از کجا انرژی می گیریم، تعریف شده است.

– کسب اطلاعات: شمی (N)- حسی (S): اینکه اغلب به چه نوع اطلاعاتی توجه می کنیم و چگونه آنها را بدست می آوریم. اگر ترجیح می دهید بر روی اطلاعات پایه ای که کسب می کنید مانند واقعیت فیزیکی آنچه که می بینید، می شنوید، لمس می کنید و … تمرکز کنید، تمرکز شما بر روی احساس است. اما اگر تمایل دارید تا اطلاعاتی را که در یافت می کنید تحلیل کنید و به آن ها معناهای خود را اضافه کنید، تکیه شما بر شم تان است.

– تصمیم گیری: احساسی (F)- فکری (T): بر اینکه چگونه اطلاعات خود را پردازش می کنیم و چگونه تصمیم می گیریم، دلالت دارد. اگر بر اساس منطق تصمیم گیری می کنید، فکری هستید ولی اگر تمایل دارید ببینید مردم چه کرده اند، نظرات متفاوت را بشنوید، و شرایط خاص را در نظر بگیرید، تمرکز شما بیشتر بر روی احساسات است.

– ساختار: ملاحظه کننده (P)- داوری کننده (J): در تعامل با دنیای بیرونی، اینکه ما ترجیح می دهیم در شرایط سازمان یافته و با ساختار فعالیت کنیم یا استقلال بیشتری داشته باشیم، تعیین کننده این بعد است.

افراد پس از شرکت در این آزمون، با حروف انگلیسی مشخصی نام گذاری می شوند. بر طبق ای آزمون، اگر نتیجه آزمون شما ENTP باشد شما به احتمال زیاد، برای کارآفرینی مناسب تر هستید.

تحلیل پژوهشگران بر اساس این آزمون شخصیتی این است که: کارآفرینان کسانی هستند که بر روی فعالیت ها تمرکز دارند اما همزمان علاقه دارند تا مشکلاتشان را با فکر کردن حل کنند. همچنین ترجیح می دهند که بر روی ایده های نو تمرکز کنند و شرایط موجود فعلی را به چالش بکشند و خودشان را در قالب ساختارها محدود نکنند.
البته همانطور که پیش تر گفته شد، نتیجه این آزمون، در موارد متعددی مورد انتقاد افراد زیادی ممکن است باشد.

تیپ شخصیتی کارآفرینان مشهور بر اساس آزمون:

نمی توان به این سوال که آیا این آزمون کاملا درست جواب می دهد، با یک جواب بله یا خیر پاسخ داد چرا که همواره موارد استثناء وجود دارند. با نگاهی به تعدادی از مشهورترین کارآفرینان دوران ما، می توان دید که همه آن ها در تیپ شخصیتی مورد نظر آن آزمون در برای کارآفرینان قرار نمی گیرند.

برای مثال:

Walt Disney بنیانگذار Walt Disney و Steve Wozniak بنیانگذار Apple تیپ شخصیتی ENTP دارند در حالیکه برای دیگر افراد این طور نیست. مثلا بیل گیتس بنیانگذار Microsoft دارای تیپ ENTJ است، استیو جابز بنیانگذار اپل ISTP و مارک زاکربرگ بنیانگذار فیسبوک INTJ می باشد.

برای بسیاری، این آزمون همانند یک راه و روش دیگر برای این است که به کسانی که شک دارند چه مسیر شغلی را انتخاب کنند کمک کند. در موارد دیگری هم، مانند انتخاب هم تیمی یا هم کار جدید، این آزمون می تواند مفید باشد و بتواند تا اندازه ای دید و شناخت بهتری از تیپ شخصیتی همکار جدید خود به دست آورید. این آزمون هرچقدر که مفید به نظر برسد، نباید مانع شما از انجام کاری که فکر می کنید درست است، بشود.

اگر برایتان جالب است که تیپ شخصیتی خود را بهتر بشناسید، می توانید در این آزمون به صورت رایگان شرکت کنید.

نوبت شماست:

شما چه فکر می کنید؟ چه اندازه می توان از طریق چنین آزمون هایی در انتخاب مسیر درست کار، یافتن شریک و هم تیمی موفق بود؟
لطفا نظراتتان را با ما و دیگر خوانندگان خوشفکری در میان بگذارید.

8 پاسخ به “آیا شما شخصیت مناسب برای اینکه کارآفرین موفقی بشوید را دارید؟”

  1. فواد انصاری گفت:

    ممنون از مقاله ی شما آقای عباسی

    یه چیزی رو میخواستم بهش اشاره کنم که در مورد کارآفرینها و ارتباط آن با جسارت باید بگم یک ویدیو در سایتTED وجود داره که Regina Hartley صحبت میکنه که به ظاهر مدیر منابع انسانی خیلی از شرکتهای بزرگ بوده و صحبتش اینه که چرا بهترین افراد لزوما رزومه خوبی ندارند ؟

    رجینا یک سری افراد که مشکلات و بدبختی های زیادی در زندگی چشیدند و گذشته ای دردناک داشتند به اسم Scrapper میشناسه و میگه اینها خروس جنگی!‌هستند و بهشون شانس بدید و میگه کسی که در جنگ خانواده شو از دست داده کسی که شاید فقر و هر شب چشیده در محیط سختی بار اومده فردا به مشکلات شرکت و مشکلات اقتصادی و استرس میخنده یعنی اینا دیگه براش مشکل نیست از عهده ش بر میاد و جا نمیزنه.

  2. واحد محمودی گفت:

    خیلی عالی بود مهندس جان

  3. فرنیان گفت:

    شخصیت هر فردی به تابعیت شرایط و محیط قابل تغییره و اینکه یک شخصی شخصیتش برای کارافرینی مناسب هست یا نه اساسا موضوع درستی نیست. اگر هم شخصیتش مناسب نباشه مثلا صبور نباشه میتونه با تمرین این ویژگی ها رو درخودش بوجود بیاره.

  4. کرم پودر گفت:

    جالب بود
    فکر کنم برای هر کسی 50*50 باشه چون خیلی چیز ها هست که فکر می کنید از پسش بر می آیید ولی وقتی وارد کار می شوید تازه از ظرفیت های خود آگاه می شوید و در این زمان هستش که شاید خیلی از پیش فرض های شما تغییر هم داشته باشند!

  5. امیرحسین گفت:

    من تیپ شخصیتیم ENTP هست تو لیدر بودن هم مشکلی ندارم و میتونم افراد رو با هم چنج کنم کارا رو به کمک دیگران پیش ببرم ولی خوب وقتی هیچ چیزی ندارم که بتونم شروع کنم و دستم از لحاظ مالی خالیه ولی سرم پر از ایده است چیکار میشه کرد؟وقتی کسی حتی سر سوزنی حاضر اعتماد به من جوان و وقت گذاری یا سرمایه گذاری نیست چ میشه کرد؟ لطفا راهنمایی کنید

  6. حسام شفیع گفت:

    به نکات جالبی توجه کردید
    به نظر من در کنار توجه فردی لازم است توجه داشتیم باشیم که تیمی که قرار است کار را جلو ببرد هر کدام چه نوع شخصیتی دارند که بتواند با تکمیل یکدیگر هم افزایی ایجاد کنند

  7. الف دال گفت:

    کارآفرین در پیشرفت اقتصادی هر سازمان و جامعه‌ای نقش کلیدی دارد. او موقعیت‌های نو و جدید رابه اقتصاد معرفی می‌کند. او فقط مالک سرمایه‌های سازمان نیست، بلکه با به دست گرفتن رهبری کسب و کار با استعدادها و قوای ذهنی خود، از فرصت‌ها به سرعت بهره‌برداری می‌کند.

  8. هشت پا گفت:

    افراد بسیاری که با تلاش و کوشش، و تغییر طرز فکرشان، به کارآفرینان موفق و صاحبان کسب و کارهای بسیار با ارزش تبدیل شده اند

شما هم نظرتان را بیان کنید:

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. موارد الزامی با * نشانگذاری شده اند.

*

*