بر اساس گزارش تحلیلی وب سایت Mintel.com که یک موسسه معتبر بین المللی تحقیق بازار است، شش روند رو به رشد در رفتار مصرف کنندگان امروزی مشاهده می شود. این روندها صنایع و بازارهای جهانی را در سال ۲۰۱۹ و سال های پس از آن به شدت تحت تاثیر قرار می دهد.
صاحبان کسب و کارها باید بتوانند محصولات و خدمات خود را با این تغییرات و روندهای مهم همسو کنند تا بازارهای خود را از دست ندهند. همچنین این ها فرصت بسیار خوبی برای استارتاپ ها و کسب و کارهای نوپا است که با استفاده از فناوری بتوانند بر روی روندهای بازار و رفتار مصرف کنندگان ارزش های نوآورانه خلق کنند و نفوذ بازار کسب و کارهای سنتی را به چالش بکشند.
در بخش اول به بررسی سه مورد از این شش روند و همچنین تاثیر آنها بر آینده این صنایع و بازارها میپردازیم.
رفتار مشتریان و مصرف کنندگان در سال ۲۰۱۹ و سال های بعد از آن به طرز چشمگیری تغییر خواهد کرد. موتور محرک این تغییرات، حریم خصوصی، فردیت گرایی، سلامت، رفاه، و نحوه ارتباطات خواهد بود.
- سلامتی کامل: امروزه مشتریان، بدن خود را مانند یک زیست بوم در نظر می گیرند و به دنبال راه حل هایی هستند که نیازهای سلامتی خود را از تمامی جوانب رفع کند.
- پذیرش چالش های جدید: مشتریان علاقه دارند با چالش های جدید برای دنبال کردن علایق خود روبرو شوند. رویارویی و پذیرش چالش ها و افزایش سطح ریسک پذیری مشتریان امکانات جدیدی را مهیا کرده است.
- تجدید نظر در مورد پلاستیک: امروزه مشتریان رفتار خود را در استفاده از محصولات پلاستیکی بیشتر کنترل میکنند و سعی میکنند از آلودگی زیست محیطی و افزایش زباله های پلاستیکی جلوگیری کنند.
- بر روی صفحه نمایش: امروزه آگاهی مشتریان و برند ها افزایش پیدا کرده است و آن ها می دانند شخصیت دیجیتالی شان نقش مهمی در زندگی فردی و کسب و کار شان دارد. علاوه بر اینکه امروزه خود افراد به دنبال جلب توجه هستند، دیگران نیز سعی می کنند به شکل موشکافانه ای زندگی فردی و اتفاقات مربوط به کسب و کار ها را دنبال کنند و هیچ کس از این در امان نیست.
- انزوای اجتماعی: وجود ارتباطات فضای مجازی که ارتباطات حضوری را با به روزرسانی های دیجیتالی جایگزین کرده میتواند احساس منزوی بودن و افسردگی را در افراد ایجاد کند. از این رو مشتریان به دنبال خدمات و محصولاتی هستند که به آنها کمک می کند کنترل بهتری بر زندگی فردی و دیجیتالی شان داشته باشند.
- تعریف دوباره بزرگسالی: امروزه مفهوم بزرگسالی بسیار تغییر کرده است و زندگی امروز مصرف کنندگان بزرگسال با مدل های گذشته جامعه مطابقتی ندارد.
در ادامه هر یک از این روندها را مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار می دهیم و نشان می دهیم که این مفاهیم چگونه میتوانند بازارها را در گوشه و کنار دنیا به هم بزنند و بر روی مصرف کنندگان و برندها تاثیر گذار باشند.
سلامتی کامل (Total Wellbeing)
در سال ۲۰۱۹ کنجکاوری در مصرف کنندگان نسبت به میکرواورگانسیم ها و باکتری های درون و بیرون بدن انسان افزایش پیدا کرده. این حساسیت از افزایش علاقه مندی به غذا های غنی شده گرفته تا محصولات سلامت پوستی پروبیوتیک را در بر می گیرد. مصرف کنندگان به دنبال محصولاتی هستند که باکتری های طبیعی موجود در بدن را تراز و تقویت می کنند.
امروز مصرف کنندگان به محیط اطرافشان اهمیت می دهند و به سلامت بدنی و ذهنی خود توجه می کنند. آن ها برای سلامت به عنوان یک مجموعه کامل و کلی اهمیت ویژه ای قائل هستند.
مصرف کنندگان در سراسر جهان به دنبال شخصی سازی هستند و این روند رو به افزایش است. در کشور انگلستان ۴۲ ٪ از مشتریان خواستار یک رژیم غذایی هستند که مشخصاً با ژن و دی ان ای آنها سازگار باشد. توسعه و پیشرفت تکنولوژی های مراقبتی و نظارتی در سلامت افراد مانند سنسور های پوستی و کپسول های قورت دادنی می تواند مصرف کنندگانی که به دنبال روش های شخصی سازی شده هستند را خوشحال کند و همچنین این رویکرد مشتریان باعث پیشرفت و توسعه تحقیقات علمی در این زمینه های جدید شده است.
پذیرش چالش های جدید
علاقه به ماجراجویی در مصرف کنندگان رشد روز افزونی پیدا کرده است و آن ها بیش از پیش مایل هستند از زندگی معمول خود پا را فراتر بگذارند و تجربه های جدید را امتحان کنند. آن ها از طریق شبکه های اجتماعی با دیگران رفابت می کنند و دیگران را به این کار تشویق کنند.
الهام بخشی شبکه های اجتماعی فاصله بین واقعیت و هدف های زندگی را کم رنگ کرده است و به این ترتیب درب های جدیدی را به روی مصرف کننده گشوده است. یک سوم مشتریان کانادایی (۳۲ ٪) که در رویداد های زنده مختلف شرکت کرده اند گفته اند که از طریق شبکه های اجتماعی از این رویداد ها باخبر شده اند. البته اگرچه ممکن است شبکه های اجتماعی میل به ماجراجویی و پذیرش چالش های جدید را در مشتریان افزایش داده باشند اما مشکلات مربوط به خود هم را دارند و شرکت ها و برندها باید جوانب احتیاط را رعایت کنند.
تجدید نظر در مورد پلاستیک
وقتی صحبت از بازیافت می شود، مصرف کنندگان می خواهد روش درست آن را انجام دهند اما نمی دانند که چگونه و از کجا باید شروع کنند. از آنجایی که مصرف کنندگان برند ها را به خاطر استفاد زیاد از پلاستیک به چالش می کشند، ساخت و توسعه محصولات و بسته بندی های قابل تفکیک و بازیافت اهمیت ویژه ای دارد. در کشور چین، بیش از ۵۸ ٪ از افراد مینتروپولیت از برند هایی خرید می کنند که به اصول اخلاقی پایدار هستند. (مینتروپولیت ها گروهی از مصرف کنندگان ۲۰ تا ۴۹ ساله و تحصیل کرده و آگاه هستند که سطح کیفیت زندگی بیشتر از ثروت برایشان اهمیت دارد. این افراد جزء پیشگامان و اثرگذاران بر روندها محسوب می شوند. این کلمه توسط Mintel تعریف شده است)
در سال ۲۰۱۹ و سال های آینده بیش از پیش شاهد ماشین های تفکیک و بازیافت پلاستیک و طرح های استفاده از لیوان شخصی به جای لیوان های پلاستیکی خواهیم بود. البته موضوع نجات کره زمین کاری فراتر از یک شخص یا یک برند است و تضمین آینده کره زمین در گرو همکاری همه است. کسب و کارها و سازمانهای مختلف باید با یکدیگر همکاری کنند و دست به دست هم دهند و ایده های خلاقانه و تغییرات نوآورانه ای را مانند ساخت مواد طبیعی تجزیه شونده و قابل بازیافت و همینطور پیشرفت سامانه های بازیافت و مدیریت پسماند اجرا کنند.