منتور کیست و چرا برای موفقیت استارت آپ ها مهم است؟

۱۸ آذر ۱۳۹۹  ·   زمان مطالعه 5 دقیقه


مطالعات جدید در حوزه استارتاپ ها ثابت کرده است که بنیانگذاران استارتاپ برای رسیدن به موفقیت باید زمان ریادی را به چیزی که بسیاری از مردم نمی بینند  اختصاص دهند: استفاده از منتورهای بزرگ.

این استراتژی می ­تواند احتمال موفقیت استارتاپ را بسیار افزایش دهد. در این مطلب ار خوشفکری به بررسی تحقیقی که در زمینه شناسایی یکی از مهمترین فاکتورهای موفقیت استارت آپ ها صورت گرفته، می پردازیم.

یک پژوهش انجام شده توسط بازوی پژوهشی موسسه غیرانتفاعی Endeavor، در شرکت ­های برجسته در بخش فناوری نیویورک چندین الگوی جالب را آشکار کرده است. بر اساس داده های آن پژوهش، بسیاری از کارآفرینان استارتاپ های موفق، ارتباطات فردی قوی با بنیانگذاران دیگر شرکت­ های موفق داشته اند.

یکی از قوی­ترین ارتباطات شناسایی ­شده در این پژوهش، منتورینگ بوده است. برای مثال بنیانگذاران برجسته ای مانند چاد دیکرسون از Etsy و نات تورنر از Flatiron Health توسط دیگر کارآفرینان و منتور های موفق مثل کاترینا فیک از Flicker و برین اوکلی از AppNexus همفکری و راهنمایی گرفته اند.

جالب است بدانید که ۳۳٪ استارتاپ هایی که توسط منتور های موفق مشاوره دریافت می کنند، تبدیل به کسب و کارهای موفقی شده اند که این آمار بیش از سه برابر بهتر از عملکرد دیگر شرکت­ های فناورانه مستقر در نیویورک بوده است. این تفاوت بزرگ بین عملکرد استارتاپ ها با حضور منتور های موفق و استارتاپ های بدون آن، حاکی از آن است که ارزش منتورها در موفقیت یک استارتاپ غیر قابل انکار است.

این الگوی منتورینگ را می ­توان در کارآفرینان دیگری نیز مشاهده کرد. زمانی که استیو جابز بنیانگذار اپل درگذشت، مارک زاکربرگ یادآور شد که جابز یک منتور گرانبها برای او بوده است. بنیانگذاران استارتاپ دراپ باکس یعنی Drew Houston و Arash Ferdowsi از علی و هادی پرتوی، دو کارآفرین و منتور موفق در سیلیکون ولی مشاوره دریافت می کنند.

البته مانند بسیاری کارهای دیگر، رسیدن به موفقیت برای یک استارتاپ، زمانبر است. کارآفرینان به طور مداوم باید مواتع سر راهشان را کنار بزنند، و آزمایش و خطا کنند، شکست های متعدد بخورند تا بتوانند موفق شوند.

در این راه داشتن یک راه بلد و راهنمای با تجربه که به آن منتور (Mentor) گفته می شود بسیار ارزشمند است و نمی توان بر روی آن قیمت گذاشت.

شما به عنوان بنیانگذار یک کسب و کار مواقع زیادی در موقعیتی قرار می گیرید که نمی دانید چه باید بکنید و تصمیم گیری برایتان سخت می باشد. در نتیجه بدون داشتن چنین کسی در زندگی تان، ممکن است اشتباهات زیادی بکنید و مجبور باشید مسیر پیش رو را چندین بار طی کنید و دوباره به نقطه اول برگردید.

 منتورها یکی از با ارزشنرین منابع یک کارآفرین می باشند. فکر راه اندازی یک کسب و کار یک تجربه ترسناک و دلهره آور و ناشناخته است. به همین دلیل باید از تجربه افراد موفقی که توانسته اند یک یا چند کسب و کار موفق را راه اندازی کنند استفاده کنید. با این کار می توانید سریعتر حرکت کرده و جلوی بسیاری از مشکلات ناشناخته را بگیرید.

البته مزایای منتورینگ محدود به کارآفرینی نمی ­شوند و تحقیق در زمینه ­های دیگر نیز نشان می ­دهد منتورهای واقعی تمایل به بهبود عملکرد در همه زمینه ها دارند. خوبی وجود منتور در کنار کسب و کار شما این است که آن ها مشکلات و موانع را قبلا دیده و تجربه کرده اند. بنابراین می توانند به شما راهنمایی های لازم را بدهند.

به همین دلیل باید به دنبال منتوری باشید که در کسب و کاری با موضوع و اندازه مورد نظر شما تجربه داشته باشد. چرا که افراد زیادی وجود دارند که نام خود را در زیست بوم کارآفرینی و اکوسیستم استارتاپی، منتور می گذارند اما تجربه ای در ایجاد یک کسب و کار، و روبرو شدن با چالش‌های گوناگون آن ندارند. البته به برخی دیگر از افراد متخصص و صاحب نظر که تجربه عملی زیادی ندارند می توانیم عنوان مربی و یا مدرس را بدهیم.

 

بنابراین بهتر است تفاوت بین منتور و مربی و مدرس را بررسی کنیم:

منتور کیست؟

از دیدگاه من منتور به کسی گفته می شود که در یک حرفه و کسب و کارِ سال ها تجربه کسب کرده و توانسته به تجربیات ارزشمندی دست پیدا کند. این افراد کسانی هستند که مشغله های فراوانی دارند و وقتشان بسیار ارزشمند می باشد. شاید بتوان نقش آن ها را برای افراد مانند یک «مرشد» در نظر گرفت که با کلمه و جمله ای جادویی می توانند تغییر زیادی در زندگی کاری افراد ایجاد کنند. دسترسی به این چنین افرادی دشوار است اما اگر خوش شانس باشید. این دسترسی برایتان ایجاد شد یادتان باشد ارزش زمان و انرژی و همفکری های یک منتور را نمی توان با پراخت هزینه جبران کرد. و بسیاری از منتورها هم در راستای علاقه شخصی و مسئولیت اجتماعی خود برای کارآفرینان جوان وقت می گذارند.

مدرس کیست؟

مدرس یا معلم کسی است که در زمینه کارآفرینی و کسب و کار مطالعه کرده و یا تحصیل کرده است و قصد دارد آموخته هایش را به دیگران منتقل کند و در ازای آن کسب درآمد کند.

مربی کیست؟

به کسی مربی می گوییم که در حوزه ای کار کرده است، در ارتباطش با شما متمرکز بر یک موضوع خاص است، حرفی برای گفتن در آن موضوع دارد، و تجربه کسب کرده است حالا فرقی نمی کنه موفق بوده یا ناموفق.

 

سه عامل مهمی که شما برای ساختن روابط موثر با منتورها باید در نظر بگیرید:

۱. صرفا داشتن منتور کافی نیست. اگر می­ خواهید استارت آپ شما جلو بیافتد، به منتوری نیاز دارید که واقعا راه جلو افتادن از بقیه را بداند. بتواند به شما مسیر رسیدن به سطح های بالا را نشان دهد. منتورهای از این دست، یعنی منتور هایی که قبلا خود در حوزه کاری مدنظر شما به موفقیت دست­ یافته اند. تجربه کافی در مسائلی که شما نسبت به آن آگاهی ندارید داشته باشند. همانطور که می دانید افرادی که مشهور هستند و فالور ریاد دارند و اسمشان را در رویدادها زیاد می شنویم لزوما نمی توانند منتورهای موثری نیز باشند.

یک منتور خوب بیشتر از اینکه پاسخ سوال های شما را بدهند به شما کمک می کند تا سوالات درست تر و بهتر بپرسید.

۲.  منتورینگ موثر نیازمند یک رابطه پایدار است. در نتیجه منتور خوب منتوری است که با صبر و حوصله باشد. چند جلسه (بیشتر از ۳ جلسه) برای شما وقت بگذارد. شما با رعایت احترام و توجه به وقت او، بتوانید در موقعیت های مختلف مثلا با یک تماس تلفنی از حمایت فکری و مشاوره ای او استفاده کنید.

۳. منتور های بزرگ بر روی مسائل حیاتی کسب و کار تمرکز می ­کنند. در نتیجه مهم است که از استعدادها و توانایی های منتورتان بهترین استفاده را داشته باشید.  منتورها افراد پرمشغله ای هستند و وقت شان محدود است پس باید از زمان و تخصص منتور در مواردی که بیشترین تاثیر را بر کسب و کارتان خواهد داشت، استفاده کنید.

 

اگر در موقعیتی قرار گرفته اید که می توانید از تجربیات افرادی این چنینی استفاده کنید بسیار خوش شانس هستید، چرا که چنین افرادی مشغله های زیادی دارند و معمولا به سختی می توان با آن ها صحبت کرد. پس این فرصت را غنیمت دانسته و سعی کنید چالش ها و مشکلات پیش رو، و راه حل های آن ها را را با صحبت و مشورت با آن ها بهتر و درست تر درک کنید.

نوبت شماست

نظر شما چیست؟ آیا تا بحال از مشاوره و همفکری منتور استفاده کرده اید؟ منتورهای خوب چه ویژگی دارند؟

 

 

شما هم نظرتان را بیان کنید:

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. موارد الزامی با * نشانگذاری شده اند.

*

*